Uyuz Hastalığı Nasıl Geçer?

  • January 01, 2023
  • 507
  • 0
  • 0

  • Uyuz Hastalığı Nasıl Geçer?

Uyuz Hastalığı Nasıl Geçer?


Küçük bir akar türünün neden olduğu uyuz hastalığı bir cilt sorunudur ve el, koltuk altı, karın, parmak aralarında kaşıntı ve döküntüye neden olur. Uyuz dünya genelinde yaygın bir hastalıktır ve sarcoptes scabei uyuz hastalığına neden olur. 

 

 Uyuz Hastalığı Nasıl Bulaşır?

 

 Uyuz hastalığı uyuz böceklerinin dişilerinin derinin dış tabakasına yumurtalarını bırakmasıyla oluşur. Akarların deriye yumurtalarını bırakması sonucunda deride alerjik tepkimeler ve kaşıntı meydana gelir. 

 

 Uyuz Hastalığı Nasıl Bir Hastalıktır?

 

 Uyuz hastalığı akarların ciltten cilde geçmesi için yeterli olan bir süre sonunda kişiden kişiye bulaşır. Ortak havlu, yatak takımı vs. kullanımı ile de bulaşmaktadır. Aile üyeleri ve cinsel partnerler arasında da bulaşma yaygındır. Normal el sıkışma veya tokalaşma gibi eylemlerle bulaşması zordur çünkü uyuz akarları yavaştır ve zıplayamazlar. Uyuz hastalığı hijyen koşullarının yeterli olmadığı, sağlık açısından yetersiz olan ve yakın temasın olduğu yerlerde bulaşıcılığını artırır. Herkes uyuz olabilir fakat bakım evleri, kreşler, birden fazla cinsel partneri olanlar uyuz hastalığına daha kolay yakalanabilirler. 

 

 Evcil Hayvanlardan İnsanlara Uyuz Bulaşır mı?

 

 Kedi ve köpeklerde de uyuz akarı bulunur fakat hayvanlarda bulunan uyuz akarı ile insanlarda bulunan uyuz akarı aynı değildir. Bu yüzden hayvanlardan insanlara uyuz bulaşsa bile insan vücudunda yaşayıp çoğalamaz. 

 

 Uyuz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

 

 Bireyler uyuz akarı ile temas ettiklerinde ilk belirtiler 4 ile 6 hafta arasında ortaya çıkar. Bu belirtileri özellikle geceleri ortaya çıkan yoğun kaşıntı, kızarıklık, kabarcık olarak tanımlamak mümkündür. Hastalığın ilk evrelerinde belirtiler sivrisinek ısırığı gibi belirtilerle karışabildiği için kolay anlaşılması mümkün olmayabilir. Uyuz hastalığını diğer hastalıklardan ayıran en önemli belirti amansız uyuz kaşıntısı olup bu kaşıntı diğer kaşıntılardan ayrılır. Yaşlılarda ve çocuklarda çok şiddetli görülür. Uyuzun diğer bir belirtisi ise ciltte oyuklar şeklinde düz çizgilerin görülmesidir ve bunlara dişi akarlar sebep olur. Bu yuvaların içine dişi akarlar tarafından 15-20 yumurta bırakılır. Uyuz akarları vücudun her yerinde yaşayabilse de özellikle bazı bölgelerde daha fazla yaşar. Parmak araları, el bileği, dirsek ve ya diz kıvrımları, bel veya göbek çevresi, göğüsler veya cinsel organlar uyuz akarlarının fazla yaşadığı vücut bölgeleridir. 

 

 Uyuz Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

 Uyuz hastalığı kendiliğinden geçen bir hastalık değildir. Çünkü uyuz akarları vücudu kendiliğinden terk etmez. Reçeteli ilaçlarla tedavi edilmesi gerekir. En yaygın tedavi şekli bir losyon ya da kremin tüm vücuda sürülmesi sonucunda akarların öldürülmesidir. Krem veya losyon vücutta 8-14 saat bekletildikten sonra yıkanır. Uyuz hastalığının tedavisinde kullanılan losyon ya da kremler akarları hemen öldürse de kaşıntı bir süre daha devam eder. Bunun sebebi alerjik reaksiyonun deride devam etmesidir. Uyuz hastalığının yayılmasının engellenmesi için uyuz hastalığı olan kişinin yakın temasta bulunduğu kişiler de tedavi edilmelidir. 


Uyuz , Hastalığı , Nasıl , Geçer

Yorum Yap

Not: Html Kullanılamaz!