Sarılık Nasıl Azaltılır?

  • December 12, 2022
  • 914
  • 0
  • 0

  • Sarılık Nasıl Azaltılır?

Sarılık Nasıl Azaltılır?


Sarılık vücudumuzun herhangi bölgelerinde ve gözün ak kısmında görülen sarı renk ile fark edilebilen diğer başka hastalıkların da habercisi olabilecek bir hastalık türüdür. Erken müdahale gereken işlemlerden biridir. 

 

 Sarılık Hastalığı Hangi Nedenlerden Oluşur?

 

 Sarılık hastalığı birden fazla nedenler sebebi ile oluşabilir. Bu nedenlerden başlıca olanı ise aneminin sebep olduğu sarılıktır. Anemini kandaki demir miktarını düşürdüğü için hastada sarılık görülebilir. Hepatit kaynaklı sarılık da hastalarımızda aktif şekilde görülmektedir. Bir diğer sarılığa neden olan safra kesesi taşları da sarılık hastalığının nedenlerindendir. En yaygın olan sarılık nedeni ise yeni doğan sarılıktır.

 

 Sarılık Hastalığının Tedavileri Nelerdir?

 

 Sarılık hastalıklarının birçok nedenleri olduğu üzer birçok farklı tedavi yöntemleri de mevcuttur. Doğru tedavi uygulanabilmesi için önceliğimiz sarılığın hangi sebepten kaynaklandığının tespitini doğru şekilde gerçekleştirmektir. Sarılık yeni doğandan kaynaklı ise çoğu hasta kendiliğinden düzelebilir. Ancak bazen de d vitamini takviyesi ve bilirubinin temizlenmesi için güneş ışınlarına bağlı olarak da ek tedavi de uygulanabilir. Bir ileri boyutunda ise özel hastanelerde yer alan özel ışıklar kullanılarak tedavi edilebilir. Safra kesesine bağlı olarak gelişen sarılıkta ise safra kesesi ameliyatı olarak tedavi edilebilir. Hepatit kaynaklı sarılık tedavisinde steroid ve antiviral ilaç takviyeleri verilerek tedavi sağlanabilir. Anemini den kaynaklı olan sarılık hastalığında çok daha fazla demir gerektiren gıdalar tüketerek ya da demir takviyesi yapabilecek olan ilaçlar hekim onayı ile alınarak tedavi edilebilir. Demir açısından yüklü gıdalar kırmızı et, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve pekmez gibi gıdalardır.

 

 Sarılık Hastalığından Nasıl Korunabiliriz?

 

 Sarılık Hastalığı ismi halk dilinde sarılık olarak geçmektedir. Tıbbı anlamı ise karaciğer iltihabıdır. Bebeklerimiz dünyaya geldiğinde geldiği sağlık kurumunda yapılan sarılık aşısı yani B hepatiti aşısı çocukların sarılık ile mücadelesinde etkili rol oynamaktadır.

 

 Sarılık Hastalığı Tüm Bebeklerde Görülür mü?

 

 Sarılık Hastalığı genellik ile tüm bebeklerde görülmektedir. Bilimsel verilerin ortaya çıkardığı sonuçta ise Normal doğum yapan annelerin bebeklerinde ortalama %65 oranında sarılık gözükürken erken doğum gerçekleştiren annelerimizin bebeklerin de %85 oranında sarılık gözlemlenmektedir.

 

 Sarılık Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

 

 Sarılık Hastalığının belirtileri gözle görülebilir belirtilerdir. Bebeğin emme konusunda isteksiz olması, kilo kaybının yaşanması, bebeğin ateşinin 37.5 geçmesi ve vücutta görüle sarı tabakların yaygınlaşması vb. gibi olayların gerçekleşmesi durumunda bebeğin sarılık gibi sağlık belirtilerinin yüksek olması durumunu ortaya çıkarmaktadır.

 

 Sarılık Hastalığında Hekime Başvuru Hangi Aşamada Olmalıdır?

 

 Sarılık hastalığı hekime başvurulması gereken konulardan biridir. Bebeğinin doğumundan sonra takip edilip 24 saat içinde sarılık belirtisi başlamış ise bebek çok fazla halsiz ve yorgun gözüküyor ise ve uykudan uyanmak istemiyor ya da çok zor uyanıyor ise mutlaka bir uzman çocuk sağlığı hekimine başvurulup gerekli tahlil ve tetiklerinin yapılıp tedavi planlaması sağlanıp uygulanmalıdır.

 

 


Sarılık Nasıl Azaltılır?

Yorum Yap

Not: Html Kullanılamaz!